Forum » Genel Fikir ve Öneriler

Türkçe Karakter Sorununa Çözüm Önerisi

• tirtik ha detto...
    • Utente
    • Apr 6 2008, 20:36

Türkçe Karakter Sorununa Çözüm Önerisi

Merhaba,

son dönemde last.fmde türkçe karakterle ilgili düzenleme çabalarını takdir etsem de, bence bu sorunu çözmek için insanların taglarını düzeltmesini beklemek başarıya gidecek bir yöntem değil.

Bu konuda önerim şudur:

- Bir albüm/sanatçı/şarkının "sistemdeki" ismi ile "görüntülenen" ismi birbirinden farklı iki metin olarak düşünülmeli. (bunlara VALUE ve DISPLAY TEXT diyelim)

- VALUE: İsimlerden türkçe karakter ve spaceler çıkarılarak hesaplanmalı.

Işın Karaca -> isinkaraca
    Şebnem Ferah -> sebnemferah

kullanıcılardan gelen istatistikler bu VALUE metnine göre değerlendirilmeli. Böylece "Işın Karaca" da "isin karaca" da aynı istatistiğe girer.

- DISPLAY TEXT: bir VALUE için en çok kullanılan metin ise display text kabul edilmeli.

Yani "isinkaraca" değeri için Işın Karaca diyenler daha çoksa herkes onu Işın Karaca olarak görür..

Bence çözüm yazılımla bu şekilde çözülebilir. Ancak bu tüm sistemde bir değişiklik gerektirir. Merkeze kabul ettirilebilir mi bilmem ...

Saygılar

• Merhaba tirtik

Önerin için çok teşekkür ederiz, gerçekten de mantıklı bir çözüm ekibimizle tartışacağız. Tek problem şu ki, bazen garip istatistiklere rastlayabiliyoruz, mesela öylesine bir örnek, Baris Manco adının Barış Manço'dan daha çok skrop alması gibi durumlar oluyor o yüzden bu ufak bir sorun yaratabilir.

Bu arada etiketler konusunda ufak bir düzeltme aşamasındayız, çalışmalara devam ediyoruz. Farketmeyen arkadaşlara da duyurmuş olalım buradan... Bazı sanatçıların sayfasında "Bunu işaretle" ibaresi göreceksiniz, sanatçı sayfalarının en üst kısmında. Buraya tıklayarak, eğer sanatçı adı doğruysa "bu geçerli bir sanatçı" ya da "bu ada yönlendir" şeklinde oy verin. Böylece doğru veri toplamayı umuyoruz, herkesin yardımıyla. Unutmayın, bazen sanatçı adları tamamen büyük harflerle yazılmış oluyor, bu doğru ad değildir, oy verirken buna dikkat edin. Şimdiden ellerinize sağlık, yardımlarınız için teşekkür ederiz:)

2008'in sonuna gelmeden bu etiket konusunu çözmek istiyoruz, umarız yüzümüz size karşı kara çıkmaz.

İlginize çok teşekkür ederiz.

not:Bu forum başlığını fikir ve öneriler forumuna taşıyacağım, link'i duracak, tirtik'ın bilgisine:)

Modificato da NisaMishap in data Ott 3 2008, 10:07
    • tirtik ha detto...
    • Utente
    • Apr 7 2008, 10:26
    Merhaba,

bence last.fm'i last.fm yapan skroplama, listeler ve istatistiktir..

Barış Manço ve Baris Manco'nun aynı isim için skroplanması sağlandıktan sonra, display text'in belirlenmesinde "istatistiksel çoğunluk" yerine yeni devreye alınan "oy verme" sistemi de kullanılabilir tabi ki...

ama skroplamalar da isim gibi doğru yere gitmediği sürece istenen sonuca ulaşmak zor..

bir de sanatçı isimleri için oy verdik diyelim. şarkı isimlerini ne yapacağız? onda yine istatistiğe başvurmak gerekecek gibi geliyor...

saygılar

• Evet, zaten amacımız bahsettiğin şeyi yapabilmek, doğru datayı toparladıktan sonra (oylarla çabuklaştırmaya çalışıyoruz çünkü Last.fm 11 farklı dilde, dolayısıyla birçok yabancı dilde sanatçı ismi barındırıyor veritabanı) her kombinasyonun doğru ada kaydolmasını sağlamak için çalışıyoruz. Fikirlerin için tekrar teşekkürler:)

İyi haberlerle görüşmek üzere

• Value metinlerinin büyük-küçük harf duyarlılığı olmazsa sadece türkçe karakter sorununun değil, daha bir çok etiket yanlışının önüne geçilir. Tahminimce bu yöntem zaten kullanılıyor. The Beatles'ın etiketini "BEATLES" olarak değiştirdiğimde, kendi The Beatles olarak düzeliyor Last.fm'de. Belki başka bir şeyle de alakalı olabilir ama netice de bu tip sorunların önüne geçilebilir. Hatta şarkılarada uygulanabilir aynı yöntem.

• Üzerinde çalışmaya devam ediyoruz, herşey hallolduğunda bizimle gurur duyarsınız umarım :)

• Ben kendi açımdan henüz gurur duyacak bişey bulabilebilmiş değilim. Yani bu konuda.. diğer konularda feci gurur duyuyoruz sizle ama bu konuda bi icraat görebilmiş değiliz henüz. Şu farklı versiyonlarda yazılmış sanatçı adlarını aynı sayfaya yönlendirme olayını hallederseniz sizinle çok ciddi gurur duymuş olacağız. İnanıyorum.. o günleri göreceğim...
    :-)

------
    Söylemimi editliyorum:
    Şimdi görüyorum ki bu konuda icraat da söz konusu imiş. Ben haberdar değildim. (Bunu okumamıştım) Önce sözümü geri alayım, sonra da olayları bir inceleyeyim ben. Pardon..

• bazı albüm isimlerinde de türkçe karakter kullanılmamış, ben de albüm resminin görünmesi için sanatçı sayfasında sanatçı adına kayıtlı albüm isimlerine göre bi düzenleme yapmaya başladım acaba doğru mu yapıyorum, yoksa yine hepsinde türkçe karakter mi kullanayım, sitede kayıtlı albümleri dikkate almadan... ?

bu arada keşke albüm isimlerini ve kapak resimlerini düzenleyebilme durumumuz olsa, hem çalışanlara yardımcı olmuş olurduk, hem de profilimizde sanatçı isimleri daha düzenli görünürdü..

• Albüm isimleri ya da site parçalar sanatçıların bizzat kendileri ya da şirketleri tarafından yükleniyor biliyorsunuz, ve o albümler ilk başta nası yüklendiyse o şekilde kalıyor malesef. Yani onlar yüklerken albüm adları ve parça isimlerini de Türkçe karakter kullanmayarak yükledikleri için bu sorun oluyor. Bence siz gene de ID3 etiketlerinizi ve albüm vs bilgilerinizi doğru yazın, biz etiket düzeltmeleri üzerinde zaten çalışıyoruz ve ileride otomatikman doğru olana yönlendirme olacak. Ekibimiz çalışmaya devam ediyor.

Teşekkür ederiz.

• ersiny ha detto...
    • Abbonato
    • Ott 4 2008, 11:37
    ID3 etiketlerimde ki yanlışlıkları çok sonraları farkettiğimde bile, fazlaca çalma sayısına sahip parçaları profil arşivimden kaldırdığım olmuştur, sırf istatistiklere de katkıda bulunalım diye (tabi birde, yer yer doğru ID3 etiketi ile o parçayı dinleme şansımız olduğu için). Hatta yer yer biglisayarımdaki arşivimde bile çözemediğim albümleri silip attığım olmuştur :)

Sonra kullandığımız oylar ve işaretlediğimiz sanatçı profilleride cabası... Keza doğru sanatçı sayfalarına yönlendirmelerine de elimizden geldiği sürece destek olmamızda...

Eeee, istatistikler var, işaretlemeler, yönledirmeler, oylamalar da var.
    Bence sanatçı ve firmalarla da bu konu görüşülmeli ve orta yol bulunulmalı ya da last.fm bu tip yüklemelerde ID3 etiketlerinde düzenleme yapabilmeli.

Zira diğer bir sorunda, bu sorun çözüme kavuşmadığı sürece, radyolarımızı dinlediğimiz vakit, kendi arşivimizde doğru şekilde ID3 etiketi girilmiş sanatçıları/parçaları sırf firma ve/veya sanatçılar kendileri farklı bir ID3 etiketleme ile yükleme yaptıkları için dinleme şansımız olmuyor...

Sonra insanın kalkıp o şarkıyı etiketlediği ya da listelediği radyo kanallarında dinlemek için doğru olmayan (bazı firma/sanatçıların yaptığı gibi) ID3 etiketi ile değiştiresi ve parçayı o şekilde skroplama yapası geliyor...

Ama napıyoruz, yapmıyoruz tabi öyle birşey, sabrediyoruz.
    Last.fm 'in bunu hep birlikte çözeceğine inanıyoruz!
    Bizlerinde diğer konularda ki desteği ile...

• Çözeceğiz tabi ki. Az kaldı, veritabanındaki milyonlarca parça ve her birinde potansiyel bir yanlış yazım alternatifi olduğunu düşünün, tek sanatçı isimleri de cabası :) Birazcık daha sabır :)

Desteğiniz için çok teşekkür ederiz.

• :d

wahaha
    • parlo16 ha detto...
    • Utente
    • Feb 5 2012, 2:35
    :d :d

Gli utenti anonimi non possono inviare messaggi. Per inserire messaggi nei forum, accedi o crea il tuo account.